EL BLOC DELS DE QUART

EL BLOC DELS DE QUART

Un espai per compartir el nostre progrés i les vivències del curs!

dimarts, 2 de desembre de 2014

Segona guerra mundial

              Segona guerra mundial

Introducció
La Segona Guerra Mundial va ser el conflicte armat que va esclatar el 1939, entre les potències de l'Eix (Alemanya, Itàlia i Japó) i els Aliats (Anglaterra, França i Unió Soviètica). Aquest segon bloc va ser reforçat pels Estats Units des de 1941. 

causa principal
L'ambició d'Adolf Hitler (Alemanya), Benito Mussolini (Itàlia) i Hirohito (Japó) pel predomini econòmic i polític del planeta, arrabassant les seves colònies i semicolònies a les potències aliadas.

 fets principals
L'1 de setembre de 1939 Alemanya va envair Polònia, provocant així que Anglaterra i França li declaren la guerra. En els mesos següents Alemanya va envair Dinamarca, Noruega, Bèlgica i Holanda. Al juny de 1940 va caure París, la capital de França. A l'agost del mateix any l'aviació alemanya va bombardejar Londres sense misericòrdia, però no van aconseguir la rendició d'Anglaterra.

Encoratjat pels avenços alemanys, el dictador italià Benito Mussolini va enviar tropes a envair Grècia i Egipte, però van ser derrotades. Això va obligar a Hitler a enviar ajuda per controlar els Balcans i el nord d'Àfrica. Aquestes forces van ser vençudes pels aliats en la Batalla de l'Alamein (juliol de 1942) i van fugir a Itàlia, on també van ser derrotats.

Al juny de 1941, Hitler va ordenar la invasió a la Unió Soviètica. Les seves forces van avançar cap a Moscou, però estant molt a prop van haver de retrocedir pel contraatac rus i l'arribada de l'hivern. Finalment van ser aixafats pels soviètics en la gran Batalla de Stalingrad (juny de 1942 - febrer de 1943). Mentrestant els nazis aplicaven una política d'extermini contra els jueus (Solució final) en cruels camps de concentració com el d'Auschwitz (Polònia).

En l'Oceà Pacífic els japonesos van realitzar el bombardeig de Pearl Harbor al desembre de 1941, provocant l'ingrés dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial. L'ofensiva japonesa la va portar a conquistar Xina, el Sud-est Asiàtic i gairebé totes les illes del Pacífic. Però a partir de la victòria nord-americana al Batalla de Midway (juny de 1942) els japonesos van començar a perdre posicions.

Fi de la guerra
Al juny de 1944 els aliats van iniciar una gran contraofensiva amb el Desembarco de Normandia, obligant als alemanys a replegar cap al seu país. A l'agost va ser alliberada París i al febrer de 1945 tot França va quedar lliure d'alemanys. Els aliats van envair Alemaniaen març, però els soviètics van arribar primer a Berlín (25 d'abril de 1945). Hitler es va suïcidar el 30 d'abril. El 9 de maig de 1945 lo mariscal alemany Wilhelm Keitel va signar la rendició del seu país a Berlín.

El 6 i 9 d'agost Estats Units va llançar bombes nuclears sobre les ciutats japoneses d'Hiroshima i Nagasaki, el que va accelerar la rendició de l'emperador Hirohito el 2 de setembre de 1945.

1 comentari: