Un delicte fer escala a Pisa i no visitar la Piazzia dei Miracoli, en le cor de la ciutat. I clar, pujar a la famosa Torre: un plaer no recomenat pels qui tinguin vertigen.
La Torre de Pisa, es en realitat, el campanari de la la Catedral. Tradicionalment se li atribueix la seva autoria a Bonano Pisano, però recents recerques apunten a Diotissalvi, l'arquitecte del Baptisteri, com l'autor de la Torre. Aconsegueix una alçada de 56 metres i el seu pes s'estima en unes 14.700 tones. La Torre té vuit nivells, una base d'arcs cecs amb 15 columnes, sis nivells amb una columnata externa i remata en un campanar. L'escala interna es en espiral té 293 graons.
La Torre s'inclina cap al sud amb un angle de 5,5º estenen-se 4,5 m de la vertical.
Però per què està inclinada? A més de la fragilitat del sòl, per pura lògica proporcional, mesura 56 metres però els seus fonaments tenen tan sols tres metres de profunditat. Precisament per això va començar a inclinar-se poc desprès de contruir-se al 1173 i, lluny de redreçar-se, ha convertit el seu problema en el seu principal senyal d'identitat.
Fins la seva solució definitiva _ extracció controlada de part del susòl en el costat nord _, els intents erms per evitar la deterioració de la Torre van ser molts: col·locació de plom per contrarestar el desnivell, injecció de nitrogen líquid per reforçar el terreny en el seu costat enfonsat etc.
"I no obstant això es mou". Per molt que fos gairabé certament atribuïda a Galileu Galilei de manera errònia, si era certa: la Terra es movia al voltant del Sol. Ara, la mateixa afirmació pot aplicar-se al monument més famós de la ciutat de Galilei.Sí, la Torre de pisa també està movent. En concret està perdent la seva inclinació, al ritme de 2,5 centímetres recupertas en els últims 12 anys, segons l'últim informe anual del Grup de Vigilància del monument.
"Seguirà redreçant-se un parell de mil·limetres més per després romandre estable i començar a inclinar-se de nou" va assegurar Giuseppe Bentivoglio, director tècnic de l'Opera pisana, ens encarragat del monument, en un reportatge que el diari britànic Daily Mail va dedicar a la Torre de Pisa. De fet, en l'article de Bentivoglio arribava a plantejar que, "en teoria, seria possible redreçar-la completament".
En realitat els moviments de la torre són els resultats previstos de la cura que va gaudir en 1992 i després en 1999. La primera intervenció, dirigida pel professor Michele Jamiolkowski, va dur a terme la substitució de part dels fonaments amb materials més estables, al seu entorn lligats i reforçats amb cables d'acer. Set anys després, una excavació va permetre baixar la part oposada a la de la pendent i reduir la inclinació del monument.
Abans de les obres, la torre tendia a inclinar-se precisament per l'altre costat, és a dir, cada vegada més. El que, encara que fos al ritme de poc més d'un mil·límetre a l'any, significa el risc d'una ensulsiada. Ara, en canvi, segons l'estudi del grup de vigilància citat pel Daily Mail, " la torre està estable però tendeix a redreçar-se". I no obstant això es mou poc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada