EL BLOC DELS DE QUART

EL BLOC DELS DE QUART

Un espai per compartir el nostre progrés i les vivències del curs!

dissabte, 29 de novembre de 2014

Àngel Guimerà (Mar i Cel)

Si algú us interessa llegir les tres tragèdies més exitoses de Àngel Guimerà, no dubteu en demanar-me el llibre. :)Com molts ja sabreu, sóc una gran admiradora d'Àngel Guimerà. Tot va començar quan vaig descobrir  Mar i Cel, primer vaig  anar a gaudir del musical (que em va ajudar molt a veure una part de la meva vida una mica diferent, i em va obrir una de les grans portes per estar més a gust en el món de la música), seguidament vaig llegir el llibre, que em va encantar. El fil argumental era el mateix que el de l'obra, però encara així n'hi havien fragments de la història que no eren ben bé iguals. Aquell paradís, se'm va fer massa curt, i vaig decidir explorar més sobre Àngel Guimerà, i vaig llegir dos dels seus grans drames, Terra Baixa i La Filla del Mar, (que no cal dir) que també em van encantar. I aquest és un petit resum, pel qual em porta fins aquí, per compartir amb tots vosaltres aquesta següent entrada, que intentaré que sigui amena i que la gaudiu tant aquesta informació com jo.

PAS PER PAS:

QUI VA SER ÀNGEL GUIMERÀ?

Va néixer a Tenerife, i va passar allà els seus primers anys de vida, ja que sa mare era canària. Va ser
als set anys, quan va venir a viure a Barcelona, la ciutat del seu pare.
Va ser dramaturg, polític i poeta de la llengua catalana. De fet, com a dramaturg ocupa un primer lloc en la consolidació del teatre català modern. Situats dins el corrent romàntic, els seus plantejaments teatrals es van acostar gradualment, al drama realista contemporani (fen referència als aspectes ideològics d'aquella època).


MAR I CEL (Llibre):

Escrita al 1888, i que va tenir en aquella època un èxit sense precedents, aconsegueix una gran tensió dramàtica que desemboca en un final tràgic i espectacular.

FIL ARGUMENTAL

L'obra, ens narra el conflicte entre dos personatges, un musulmà i una cristiana que lluiten per un amor impossible. Aquesta tragèdia està bassada al segle XVII, tot comença amb la expulsió dels moriscos del Regne de València, on el nostre protagonista (mestís) pateix la mort de sons pares, causada per culpa dels cristians. Així doncs, 20 anys després, encara ressentit per la seva infantessa, es troba en un vaixell pirata, on venjarà als seus pares. Dins de la nau, porten capturats a uns cristians, entre ells Blanca, la nostra tendre protagonista, que s'emociona al saber la veritat de la cruel vida de Saïd.(Aquí és quan apareixeria el famós Per què he plorat?) i on sorgeix l'amor. Lamentablement, té un final inesperat i tràgic, que ens omple de sentiments i emocions. (Aquesta tragèdia, ens recorda a Romeo i Julieta)

MAR I CEL (Musical):

Encara que a l'estrena del drama al 1888 va ser un gran èxit, la primera interpretació en prosa va ser un veritable fracàs. Al 1988, la companyia de Teatre Dagoll Dagom, va fer el musical de Mar i Cel amb Àngels Gonyalons com a Blanca, (actualment a Sister Act) i Carlos Gramaje com a Saïd, va trencar amb les estadístiques previstes i va ser un veritable èxit, van omplir en totes les actuacions el Teatre Victòria (on s'hi continua representant Mar i Cel). Mar i Cel musical, va tornar a pujar als escenaris al 2004 (amb Elena Gadel i repetint amb Carlor Gramaje) i aquest any, ( amb Ana Sanmatín i Roger Berruezo) per celebrar els 40 anys de la companyia han tornat ha donar-nos un gran espectacle. En el qual us recomano sense cap mena de dubte que hi aneu i el gaudiu, ja no només per la tragèdia, sinó per la gran música que hi trobareu, que té un gran paper.

Ja aviso amb antelació, se us hi farà curt.


Us sona??Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada